What’s missing is a sense of urgency

This is the state of the world today

This morning when I walked the street near my home, I saw this lying on the ground:

It’s an empty tobacco package, lying on the sidewalk. The text on the inside reads:

“Smoking is lethal. Stop Now.”

Some tobacco company

To me, this image shows the state of the world today. We know what is good for us, for the planet, but we are having problems acting on this knowledge. Everybody knows smoking is lethal. For the people who missed this, the tobacco companies have to write it on the tobacco. They still sell it. People still buy it. Despite the effort made by governments, the sense of urgency is still too small for people to stop. It’s not like there is any uncertainty about whether smoking is good for your health or not. But smoking is a long-term game, you don’t feel the negative effects immediately. There is no direct, immediate feedback.

Screen Time

Yesterday was the WWDC18, the big Apple keynote show in which Apple announces new products and updates. One of the new updates in the operating system of iPhones is Screen Time, the well-being function:

With it, you can set a maximum time you want to spend on using certain apps. More and more people are starting to wake up to the fact that too much time spent on certain social media apps on your smartphone is not good for your well-being. If you are stuck to a screen all the time, there are multiple negative effects. Apple and Google, the producers of the two largest operating systems for smartphones, know this. If the negative effects become too wide-spread, this has a negative impact on smartphone sales. So Apple and Google want to help people limit their addiction by introducing functions like Screen Time. They have learned from the tobacco industry and want to be ahead of the curve. They don’t want to wait until the negative effects of smartphone addiction become so big that they are forced to write messages in big, bold, ugly letters on their products.

But you have to set up your own Screen Time settings. And who’s going to do that? How bad can a smartphone addiction be? How far can the negative effects reach? And when everybody is doing it, how bad can it really be? Constant interruptions, disruption of everyday social interactions and the constant need to touch and activate that device in your pocket are maybe not that bad, right? Feeling completely lost when your battery is empty is actually normal, right? 

The boiling frog

Stel je voor dat alles wat WordPress kan doen snel en op dezelfde plaats in de interface beschikbaar is. Je hoeft geen HTML-tags of classes uit te zoeken, of ingewikkelde shortcode-regels te onthouden. Dat is het idee achter de invoeger: de knop (+) die rond de editor wordt weergegeven, waarmee je door alle beschikbare inhoudsblokken kunt bladeren en ze aan je bericht kunt toevoegen. Plugins en thema’s kunnen hun eigen blokken registreren, waardoor allerlei mogelijkheden beschikbaar komen voor bewerken en publiceren.

Probeer het eens uit. Je zal erachter komen dat WordPress al dingen in je berichten kan zetten die je niet eens wist. Hierbij een korte lijst van wat je daar op dit moment kunt vinden:

  • Tekst & koppen
  • Afbeeldingen & videos
  • Galerijen
  • Insluitingen, zoals YouTube, tweets of andere WordPress berichten.
  • Indelingsblokken zoals knoppen, schermbrede afbeeldingen, afscheidingen, enz.
  • En lijsten zoals deze, uiteraard 🙂

Visueel bewerken

Een groot voordeel van blokken is, dat je ze op hun plaats kunt bewerken en de inhoud direct kunt manipuleren. In plaats van velden te hebben voor het bewerken van dingen zoals de bron van een citaat of de tekst van een knop, kun je de inhoud direct wijzigen. Probeer het volgende citaat eens te bewerken:

De editor biedt een nieuwe bouwervaring voor pagina’s en berichten, die het maken van berichten met opmaak eenvoudig maakt, en gebruikt “blokken” om zonder problemen te maken waar tot nog toe shortcodes, aangepaste HTML, of “mystery meat” insluitingen voor nodig zijn.

Matt Mullenweg, 2017

De informatie die overeenkomt met de bron van het citaat is een apart tekstveld, zoals bijschriften onder afbeeldingen, zodat de structuur van het citaat is beschermd, zelfs wanneer je de bron selecteert, aanpast of verwijdert. Je kunt het altijd weer eenvoudig terugzetten.

Blokken kunnen alles zijn wat je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een subtiel citaat toevoegen in de opbouw van je tekst, of misschien wil je wel een groot opgemaakt citaat laten zien. Al deze mogelijkheden zijn beschikbaar in de invoeger.

Je kunt het aantal kolommen in je galerijen veranderen door een schuif in de blokinspecteur in de zijbalk te bewegen.

Media-rijk

Door de nieuwe brede en volledige breedte uitlijningen met galerijen te combineren, kun je heel snel een media-rijke indeling maken.

Toegankelijkheid is belangrijk — vergeet het alt-attribuut van de afbeelding niet

Zeker, de afbeelding over de gehele breedte kan nogal groot worden. Maar soms is de afbeelding het waard.

Hierboven staat een galerij met maar twee afbeeldingen. Het is een eenvoudiger manier om visueel aantrekkelijke indelingen te maken, zonder met floats te hoeven werken. Je kunt de galerij ook eenvoudig omzetten naar de individuele afbeeldingen met de blokomzetter.

Elk blok kan gebruik maken van deze uitlijningen. Het insluitingsblok heeft deze ook en is standaard al responsive:

Je kunt elk blok maken dat je wilt, statisch of dynamisch, decoratief of gewoontjes. Dit is bijvoorbeeld een pull-quote blok:

Code is Poetry

De WordPress community

Wil je meer weten over het bouwen van extra blokken, of ben je geïnteresseerd om te helpen met het project, ga dan naar de GitHub repository.


Bedankt voor het testen van Gutenberg!

👋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *